PPWR
Deklaracja od dostawcy opakowania a PPWR. Czy to wystarczy?
Macie od dostawców butelek, nakrętek i etykiet deklaracje z dopiskiem „zgodne z PPWR”. To dobry początek, ale zwykle nie koniec. Wyjaśniamy, kiedy taka deklaracja wystarcza, kiedy nie i co musi w niej być.
Kto odpowiada za opakowanie
PPWR, czyli rozporządzenie (UE) 2025/40, obowiązuje od 12 sierpnia 2026 roku. Za opakowanie odpowiada w nim wytwórca. Jeśli zlecacie produkcję pod własną nazwą albo znakiem towarowym, wytwórcą jesteście Wy (art. 3 pkt 13). Nie ma znaczenia, że butelkę zrobił ktoś inny.
Wytwórca musi przed wprowadzeniem opakowania na rynek sprawdzić jego zgodność, przygotować dokumentację techniczną i podpisać deklarację zgodności UE (art. 15 ust. 2). Podpisując deklarację, bierze za opakowanie odpowiedzialność (art. 39 ust. 4).
Wyjątek dla bardzo małych firm
Jeśli Wasza firma zatrudnia mniej niż 10 osób i ma obrót do 2 mln euro, jest mikroprzedsiębiorstwem. Gdy taka firma kupuje opakowanie od dostawcy z tego samego kraju, wytwórcą jest dostawca (art. 3 pkt 13 lit. b). Wtedy to on robi dokumenty.
Art. 15 ust. 12 mówi o dostawcy z całej Unii, a nie tylko z tego samego kraju. Dopóki nie ma oficjalnych wytycznych, bezpieczniej trzymać się węższej wersji.
Wyjątek nie działa, gdy opakowanie przychodzi spoza Unii, na przykład z Chin. Przepis nie mówi też jasno, co zrobić, gdy butelkę, nakrętkę i etykietę dostarczają różne firmy. W takiej sytuacji zapytajcie doradcę, zanim uznacie, że obowiązek Was nie dotyczy.
Dlaczego jedna deklaracja nie wystarcza
Deklaracja dostawcy butelki mówi tylko o butelce. Wasze opakowanie to zwykle butelka, nakrętka, uszczelka, etykieta i kartonik. Każda z tych części często pochodzi od innego dostawcy.
Deklarację zgodności robi się dla całego opakowania (załącznik VII pkt 4). Musi więc mieć pokrycie w dokumentach wszystkich jego części. Dokumenty od dostawców to dowody w Waszej dokumentacji technicznej. Analizy ryzyka dla całego opakowania żaden dostawca za Was nie zrobi.
Co dokument dostawcy musi dziś potwierdzać
Większość wymogów PPWR zacznie działać najwcześniej w 2030 roku. Dotyczy to klas recyklingu, udziału recyklatu i minimalizacji opakowań. Już teraz obowiązują dwa wymogi z art. 5.
- Suma ołowiu, kadmu, rtęci i chromu sześciowartościowego nie może przekraczać 100 mg/kg (art. 5 ust. 4).
- Opakowania do kontaktu z żywnością nie mogą przekraczać limitów PFAS. Wynoszą one 25 ppb dla pojedynczego PFAS, 250 ppb dla ich sumy i 50 ppm dla wszystkich PFAS razem (art. 5 ust. 5).
- Jeśli fluoru jest więcej niż 50 mg/kg, dostawca na Waszą prośbę musi pokazać, ile z tego to PFAS.
Najczęstsze błędy w dokumentach od dostawców
Dostawcy zwykle coś przysyłają. Często jednak ten dokument nie potwierdza zgodności Waszego opakowania.
- Deklaracja nie wymienia wyrobów, których dotyczy.
- Skład nie sumuje się do 100%, więc nie da się policzyć masy.
- Przy opakowaniu suplementu stoi zastrzeżenie „nie do kontaktu z żywnością”.
- Badanie PFAS zrobiono na innym wyrobie albo w innym kolorze.
- Deklaracja nakrętki nie obejmuje uszczelki.
- Pismo jest ogólne i nie wskazuje Waszych etykiet.
- Zamiast deklaracji przychodzi rysunek techniczny.
- Deklaracja dotyczy worka, w którym dostawca wysyła towar, a nie samego wyrobu.
Kiedy deklaracja dostawcy wystarczy
Sama wystarczy tylko wtedy, gdy wytwórcą jest dostawca, czyli w wyjątku dla małych firm. W każdej innej sytuacji jest potrzebna, ale nie wystarczy.
Przydaje się, gdy wskazuje konkretny wyrób, który kupujecie. Musi też potwierdzać dla niego metale ciężkie i PFAS. Powinna obejmować całą część, razem z uszczelką czy nadrukiem.
Sprawdzajcie daty. Wiele deklaracji jest ważnych rok, jeśli nie zmieni się skład ani konstrukcja. Dokumenty trzeba więc odnawiać co roku.
Co zrobić, gdy dostawca nie odpowiada
Dostawca ma obowiązek przekazać Wam wszystkie informacje potrzebne do wykazania zgodności (art. 16 ust. 1). Powołajcie się na ten przepis w prośbie, podajcie termin i zapisujcie każdą próbę kontaktu.
Dostawcom spoza Unii łatwiej podpisać gotowe oświadczenie niż napisać własne. Przygotujcie je po angielsku, z pytaniem o materiał, masę, metale ciężkie i PFAS.
Nie zostawiajcie tego na ostatnią chwilę. Na prośbę urzędu macie tylko 10 dni na pokazanie dokumentów (art. 15 ust. 10). To dni kalendarzowe, nie robocze.
Źródła
Tekst ma charakter informacyjny i opisuje stan prawny z podanej daty. W konkretnej sprawie napisz do nas, sprawdzimy Twoją sytuację.